Neuvola & muut tutkimukset

(Tässä siis HUSin alueen äideille tiedoksi. Ei välttämättä toimi samalla tavalla muilla paikkakunnilla).

1. Neuvola
Tapaamisella hoitaja täytti koneelle vanhempien tiedot esitäytettyjen esitietolomakkeiden mukaan. Lisäksi äidiltä mitattiin paino ja verenpaine. Paljon informaatiota tuli sekä suullisesti että kirjallisesti ja sai kysyä mieltä vaivaavat asiat. Mukaan sai lähetteen virtsa- ja verikokeeseen sekä näytteenottoastian.

Veri- ja virtsakoe
Ajan voi varata HUSlabista jolloin ei tarvitse jonotella ja odotella. Neuvolasta pitäisi saada mukaan virtsanäyte-purkki (olen kuullut yhden tarinan jossa neuvolantäti unohti antaa tämän) jolloin sen voi tehdä aamulla kotona eikä tarvitse pidätellä labraan asti. Viisi kanyylia verta. No biggie ellei sitten inhoa verikokeita.

NT-ultra
Puolen tunnin käynti. Tehdään mahan päältä mutta jos mittoja ei saada otettua (eli ne eivät ole yhteneväiset  toistuvilla mittauksilla) niin saatetaan jatkaa alakautta. Hoitaja ottaa sikiöstä cr-mitan, pään leveyden ja ympäryksen, tarkistaa että sieltä löytyy kaksi jalkaa ja kättä, kertoo missä on nenä ja leuka ja silmä, mittaa niskapoimun. Sitten valitsee kuvista ne jotka antaa potilaalle (minä sain neljä) ja ne jotka liittää kansioon. Kyselee kuulumisia sekä tarkistaa ja tarvittaessa vaihtaa rakenne-ultran ajan jos raskausviikkoja pitää korjata. Ehkä vähän lässytystä jumppaavasta vauvasta mutta oli sekin kivempi kuulla kuin että tuossa se nyt pötköttää, onpas flegmaattinen tyyppi.

2. Neuvola
Tällä kerralla pitää jo itse ottaa ja analysoida virtsanäyte. Harmi vaan minulle ei sitä sanottu joten sain tiristettyä hyvin pienen annoksen joka sitten ehkä anti virheellisen proteiiniarvon. Hoitaja myös täytti veriseulan tulokset äitiyskorttiin ja kävi ne myös yhdessä läpi. Verenpaine ja painokin mitattiin.
Muuten käytiin yhdessä läpi kotona täytetty Perheen voimavarat-lomake, juteltiin, me saimme uudet perhevalmennusajat uuden lasketun ajan takia ja minä sain vielä syksyn fysioterapia-ajat (en mennyt kesän alussa kun ne oli niin aikaisin aamulla).
Tärkeimpänä kuunneltiin syke ensi kerran.

Raskausdiabetes-ohjeistus
Käytiin yhdessä läpi ruokavalio ja liikunta. Harjoiteltiin sokerin mittaamista. Käytiin läpi sokerimittauksen ohjeet. Sain mittarin itselleni.

3. Neuvola (lääkäri)
Tehtiin ne normaalit testit; virtsanäyte, paino, verenpaine. Lisäksi kuunneltiin sikiön syke, otettiin sf-mitta (mutta ei merkattu mihinkään!) ja tehtiin sisätutkimus. Mies oli aika turha paikalla. Lääkäri kyseli perussairaudet ja lääkitykset ja miten on mennyt näiden kanssa sairauden aikana. Kysyi onko huono-olo alkanut helpottamaan kysymättä onko sellaista edes ollut. Aikaa kului 20 min.

Rakenne-ultra
Sikiöstä mitataan sääriluu ja käsivarsi sekä pään halkaisija (B-mitta), tarkistetaan että löytyy kaksi munuaista ja nelikammioinen sydän. Suuret verisuonet tarkistetaan sekä ylähuulen eheys. Sukupuolta yritetään selvittää jos vanhemmat niin haluavat. Kesti taas noin puolisen tuntia. Kuvia saa mukaan (minä sain 7).

4. Neuvola
Samat jutut kuin ennenkin (virtsanäyte, verenpaine ja paino). Lisäksi kuunneltiin vauvan sykettä ja vihdoinkin otettiin sf-mitta ja kirjattiin se ylös (20 cm). Uutena hemoglobiini joka oli viimeksi mitattu verikokeiden yhteydessä kesäkuussa (laskenut 140:stä 139:n).

5. Neuvola (lääkäri, ekstra-aika)
Koska 5 päivää aiemmin olin tavannut terveydenhoitajan joka oli tehnyt kaikki muut rutiinitutkimukset niin tällä kertaa (toiveestani) katsottiin vain kohdunsuun tilanne. Tilanne oli aivan sama kuin aiemmin, eli ei siis auennut enemmän. Tosin nyt tämä toinen lääkärä puhui ulkosuusta kun vannon että ensimmäinen oli sanonut sisäsuu. Kun kysyin asiasta lääkäri väitti ettei sisäsuu voi koskaan olla auki (ennen ulkosuuta?) (sic!). Otti myös sf-mitan joka oli sentin isompi kuin 5 päivää aiemmin (johtun eri mittaajasta?).

Fysioterapia
Käytiin jokainen osallistuja kerrallaan läpi raskauden vaihe ja mahdolliset ongelmat. Keskityttiin aika paljon syvien vatsalihasten jumppaamiseen ja lopuksi käytiin yhdessä läpi myös muita jumppaliikkeitä. En kokenut aivan mielettömän hyödylliseksi, toki mukaan annetut jumppaliikkeet oli ihan kiva saada.

Perhevalmennus (1. kerta)
Käytiin läpi raskauden perusjuttuja ja selvitettiin ryhmäläisten kiinnostuksen aiheet tulevia kertoja varten. Keskusteltiin isien ja äitien kesken raskaudesta, keksittiin puolisoille yhteinen tsemppilause. Katsottiin imetysvideo ja lopuksi muistuttivat varaamaan synnytyssairaalaan tutustumisen. Kotitehtäväksi tuli kuvitella elämä 1 kk vanhan vauvan kanssa.

6. Neuvola
Samat vanhat tarkistukset. Puhuttiin liikelaskemisesta ja th vahvisti että etuseinäistukan kanssa niitä voi tuntua vähemmän myös silloin kun niistä on huolestunut. Sf-mitta kulkee keskiarvokäyrällä, ei syytä syynätä sikiön painoa raskausdiabeteksestä huolimatta ellei rupea kulkemaan ylä- tai alakäyrällä.

7. Neuvola
Virtsanäyte, verenpaine, paino ja hemoglobiinin tsekkaus. Virtsassa proteiini häilyy yhä miinuksen ja plussan välillä, hemoglobiini yhä laskussa (tällä kertaa 132). Th ei muistanut kysyä mielialalomakkeesta (tai saattoi luulla että sitä käsiteltiin viimeksi). Sydänäänet kuuluivat hyvin ja sekä th että opiskelija olivat tuntevinaan että sikiö olisi jo pää alaspäin.

Diabeteshoitaja (1. kerta) (Kätilöopisto)
Hoitaja katsoi sokeriarvomittausten tuloksia. Keskusteltiin raskausdiabeteksesta, sen historiasta ja hoidon kehityksestä, vauvan mahdollisista ongelmista, vaikutuksesta synnytykseen. Puhuttiin ruokavaliosta ja muutettiin vähän mittaustapaa. Varattiin aika kokoarvioultraan.

Perhevalmennus (2. kerta)
Aluksi kysyivät mitä kotitehtävästä oli jäänyt mieleen. Sitten katsottiin Jari Sinkkosen ohjelma riittävän hyvästä vanhemmuudesta. Aiheesta puhuttiin muutenkin, samoin kun vauvan pukemisesta ulos, rintapumpuista ja maidonkerääjistä yms. Toisen tunnin kirkon parisuhdetyöntekijä puhui parisuhteen hoitamisesta ja parisuhdeväkivallan ehkäisemisestä.

Kokoarvioultra (Kätilöopisto)
Juteltiin lääkärin kanssa raskausdiabeteksesta ja siitä miten ruokavalio ja mittaaminen on sujunut. Sen jälkeen ultrattiin jonka mittausten perusteella tietokone laski vauvan tämän hetkisen kokoarvion.

Sairaalaan tutustuminen
Kaikista hyödyllisin perhevalmennuskerta. Erityisesti synnytyshuoneen ja laitteiden näkemisestä oli apua ja kätilö tuntui tietävän asioista paljon enemmän kuin neuvolan terveydenhoitajat (ja näinhän sen kuuluisikin olla).

Perhevalmennus (3. kerta)
Tämäkin kerta koski synnytystä ja oli hyödyllisin neuvolan tarjoamista kerroista. Katsoimme sen synnytysvideon ja keskustelimme ryhmässä synnytyksestä. Minulla on laskettu aika ensimmäisenä.

8. Neuvola (lääkäri)
Rutiinitutkimukset. Verenpaineeksi saatiin kahden onnistuneen mittauksen jälkeen 116/93 ja ohjeeksi ostaa mittari  ja mittailla kotona sekä ilmoittaa heti jos alapaine on yli 90. Sikiö on yhä raivotarjonnassa mutta ei kovin alhaalla. (Terveydenhoitaja oli sähköpostiviestitttelyssä myöhemmin sitä mieltä että sitten pitää ilmoitella kun alapaine on yli 100)

9. Neuvola
Tavalliset tutkimukset. Virtsassa proteiini +1, verenpaine 119/91 (kuitenkaan muita raskausmyrkytysoireita ei ole joten th ei huolestunut). Hemoglobiini 151 ja vauva edelleen raivotarjonnassa. Kaikki siis hyvin.

Kokoarvioultra (2. kerta) (Kätilöopisto)
Lääkäri teki sisätutkimuksen josta päätelmä oli että kohdunkaula on lyhentynyt 1 cm:n, vauva on laskeutunut ja lähes kiinnittynyt. Ultraäänitutkimuksessa sikiö oli virkeä ja lapsiveden määrä hyvä. Myös istukan virtaukset olivat hyvät. Kokoarvioksi tuli 3.1 kg eli hivenen keskikäyrän alapuolella. Näin ollen ei ole mitään syytä aloittaa insuliinihoitoa satunnaisiin kohoamisiin tai harkita käynnistystä.

10. (Lasketun ajan) neuvola
Tein virtsakokeen jo kotona kun niitä liuskoja kerran sain viimeksi mukaan. Proteiini +1. Verenpaine 129/92. Sf-mitta sama kuin viimeksi; 35. Sykkeet hyvät, lapsiveden määrä normaali. Oma paino oli laskenut 600 g eli 263 g/vko.

Kotikäynti

Yliaikaisäitiyspoli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti