maanantai 13. lokakuuta 2014

Ostoksia ja raskausdiabetesta

Edistystä taas. Sain tänään harvinaisen autonkuljettajan (ja siis auton alleni) ja haimme tulevaan vauvan huoneeseen vihdoinkin sen lipaston (on muuten viidessä eri painoisessa paketissa ja hirveän pahalta tuntui kun ei voinut/annettu osallistua kantamiseen ja toisaalta autoon ei olisi enää mahtunut kolmatta henkilöä), ammeen ja äitiyspakkauksen! Keskiviikkona haetaan sitten pinnasänky. Myös vaunut olisin halunnut hakea tänään tai keskiviikkona mutta niiden nykyinen omistaja ei olekaan ihan vielä valmis niistä luopumaan. Ja meilläkään kun ei ole niille vielä käyttöä, niin ei haittaa.

Hirveästi tekisi mieli kasata se lipasto (rakastan huonekalujen kasaamista) mutta ehkä on parempi että odotan miestä. Painavin laatikko kun painaa 33 kiloa eikä ole varmaan ihan hyvä idea ruveta niitä nostelemaan. Vaikkei kukaan olekaan sanonut minulle topakasti "Tästä hetkestä eteenpäin et saa enää nostella/kantaa mitään XX kiloa painavampaa". Tällaisen lauseen siis oikeasti tarvitsisin. Äitiyspakkaukseenkaan en ole halunnut sukeltaa ennen kuin mies pääsee kotiin, vaikken uskokaan sen olevan hänelle niin suuri juttu.

Nyt on muuten maha jo alkanut näkyäkin. Taisi hyvä ystävä kommentoida siitä jo muutama viikko sitten. Silloin olin tosin sitä mieltä että kai hän nyt huomaa kun on ollut mukana odottamassa alusta asti. Mutta viimeisen viikon aikana maha tuntuu kasvavan silmissä. Lisäksi vauvan liikkeet tuntuvat jo monta kertaa päivässä. Eilen sillä oli oikein superhepulipäivä. Koko ajan liikkeessä. Mies vaan ei ole vielä tuntenut niitä. Perjantai-iltana yritin sanoa että koittaisi nyt jaksaa katsoa mahaan päin, liikkeet oikein näki, mutta aina käänsi sopivasti katseen pois. Ja asento oli sen verran epämukava selälle etten ole viitsinyt sitä uusia. Sängyssä selällään maaten ne tuntuvat vaimeampina eivätkä vissiin näy juuri lainkaan.

Kyllä, selällään pystyn yhä nukkumaan mutta se alkaa tuntua epämukavammalta tai ainakin käännyn siitä helpommin kyljelle kuin vielä pari viikkoa sitten.

Sokeriarvot ovat nousussa. Vähän toivon että herkuttelujen lopettaminen ja vähän paremmin diabetes-ruokavaliota seuraaminen auttaisi. Mutta perjantaina ne säikäyttivät pahasti. Mittasin siis vuorokausikäyrän toista puoliskoa (päivällinen ja iltapala). Olin syönyt ihan lautasmallin mukaan kanakastiketta lounaaksi mutta välipala tosin lipsahti mysliin (ei sekään ennenkuulumatonta). Sitten kun reilut 2 h välipalan jälkeen mittasin ateriaa edeltävän arvon niin se oli 5.7! Ja toisaalta taas tunti päivällisen jälkeen enää 5.1. Ja sama toistui illalla (mussutin kyllä karkkia mutta siitäkin oli kaksi tuntia) eli ennen iltapalaa mittari näytti 7.6! Ja iltapalan jälkeen 6.0.

En kyllä saanut mistään selville mikä arvo pitäisi olla noissa ennen ateriaa mitatuissa. Ohjeissanikin puhutaan vaan aamupaastosta ja olen ymmärtänyt sen niin ettei ennen ateriaa ole mitään paastoarvoa (paitsi tietysti ennen aamupalaa). Vai onko? Ja ohjeissa käsketään myös ilmoittaa vain jos aamupaastoarvo tai aterian jälkeinen arvo ylittää viitearvon. Eli en ilmoittanut näitä vielä terveydenhoitajalleni vaikka tuo 7.6 onkin ihan järkyttävä. 

Nyt kuitenkin päätin että viimeisen 3 kuukautta teen ihan mitä vaan jotta en joudu piikittämään insuliinia. Ei se piikittäminen minua ahdista vaan se tunne että olen ihan itse tämän aiheuttanut vaikka onhan se totta että raskausdiabetes voi tulla hoikille ja hyvinvoivillekin. 

4 kommenttia:

  1. Mulle annettiin ohjeet että aina ennen ateriaa pitäisi olla alle 5.5 ja 1h aterian jälkeen max 7.8. itse syön n. 3h välein koko päivän ja kaikki napostelut olen jättänyt pois :(
    Millasia arvoja sulla aiemmin ollut?
    Mulla arvot pysyneet alle noiden viiterajojen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Niin mä vähän pelkäsinkin että asia voisi olla. Mulla on aiemmin ollut nuo ennen ateriaa arvot jotain välillä 4.2-5.0. Eli reilusti alle sen 5.5. No, jos tulee kolmas tuollainen ylitys niin laitan kyllä heti viestiä neuvolaan kuten ohje oli. Sen lisäksi viikon päästä on terveydenhoitajan aika (tosin ei omalle terveydenhoitajalle) joten sielläkin asiasta varmaan puhutaan.

      Poista
  2. Siellä taitaa olla jonkinmoista pesänrakennusviettiä havaittavissa ;) Mä niin jo odotan että loma alkais ja pääsis puuhaamaan kaikkea vauvaan liittyvää. Ja tekemään ostoksia ;) Vaikka miehen mielestä MUKA meillä alkaa kaikkea olla jo liikaa.

    Toivotaan että diabetes pysyis aisoissa eikä tosiaan tarttis alkaa piikittelemään tai muutakaan vastaavaa :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saman huomion tein minä!!! Tähän asti olen ollut vähän hidas/arka aloittamaan (tuntuu että muut rupesi ostelemaan ja tekemään valmisteluja tyyliin ensimmäisestä raskaustestistä).

      Eilen kävin kangaskaupassa ostamassa kankaita pinnasängyn päiväpeittoon ja reunapehmusteeseen ja lipsahdin kaiken lisäksi vielä sille pinkille puolelle!

      Koska eilenkin illalla sokerit oli koholla ja sain siitä kauhean masennusitkuepisodin niin laitoin tänään heti viestiä neuvolaan. Ei se hoitamatta ainakaan tee kummallekaan meistä hyvää.

      Poista