maanantai 20. lokakuuta 2014

Syömisen vaikeus

Laitoin sitten viime viikolla viestiä terveydenhoitajalleni noisat sokeriarvoista. Ohjeeksi sain noudattaa ruokavaliota tarkemmin, liikkua enemmän ja raportoida joka viikko arvot. Jos nämäkään keinot eivät parin viikon päästä ole auttaneet sokeriarvoja pysymään ruodussa niin sitten saan lähetteen diabeteshoitajalle. 

Helppo homma. Ainakin sitä ruokavaliota olen nyt viikon noudattanut tunnollisesti ja lipsahtanut vain kahdesti herkuttelemaan (pulla yhtenä päivänä, pannari toisena). Viikonloppuna tuli liikuttuakin todella ahkerasti. Mutta se on hyötyliikunnan lisäksi näin arkena vaikeaa kun yhtään ei huvittaisi iltaisin mennä pimeään ja märkään ulkomaailmaan omalta kotisohvalta.

Toinen minkä kanssa olen tuskaillut oli ohje huolehtia ettei aamupaasto veny yli 10 tunnin. Meillä syödään iltapala klo 22 ja sitten hissukseen mennään nukkumaan (usein nukahdan vasta joskus klo 23). Jolloin aamupala pitäisi syödä ennen klo 8 jotta paasto ei venähtäisi. Arkena tämä onnistuu ihan hyvin oli minulla töitä tai ei, mutta viikonloppuisin olisi ihan nukkua vielä 8 jälkeenkin ja usein heräämmekin molemmat vasta joskus klo 9. Mutta onneksi nuo aamupaastoarvot eivät ole vielä nousseet yli 5.5 joten sain terveydenhoitajalta luvan myös nukkua pitkään vielä kun voin. Ohje oli vain mitata sitten niinä päivinä kuin paasto on ollut 8-10 h.

Viime viikolla oli yksi ihan kauhea yö. Vatsaa kiersi ja kaikki asennot (kumpikin kylki ja selällään) olivat tosi huonoja. Sain nukuttua 2 tunnin pätkissä joiden välillä ramppasin vessassa kunnes tajusin mennä sohvalle puoli-istuvaan asentoon klo 4 jossa sainkin sitten nukuttua klo 7 asti. 

Ajattelin ihan että se on menoa nyt, hyvästi kunnon yöunet ja hyvät asennot. Mutta seuraavana yönä nukuinkin ihan hyvin. No parempi niin. Sama tunne tosin palasi eilen illalla ja päässäni rupesi raksuttamaan. Kumpanakin päivänä olin syönyt maa-artisokkakeittoa. Asiaa googlailtuani luin ettei sen inuliini (jonka, ironista kyllä, pitäisi auttaa diabeteksessa) sula mahassa  vaan saattaa aiheuttaa ruoansulatusongelmia. Ihan sata varma en toki diagnoosistani ole mutta yhtään ei tee mieli testata kolmatta kertaa! Ilmeisesti seuraavan kerran kannattaa kyseistä herkkua syödä vasta raskauden jälkeen.

2 kommenttia:

  1. Hmm... mullaki lukee ohjeissa että aamupasto sais olla vaan 8-10h mutta on mulla yleensä 12h.. tosin mulla on kaikki arvot pysyneet hyvinä mutta enpäs ollut aikaisemmin huomannut tätä.. syön yleensä jo klo 20.00 ja seuraavan kerran aamulla 8.00... toivottavasti mittaukset luotettavia tästä huolimatta.

    Ootko tuolloin "Lipsahdus" päivinä mittailut arvoja, että onko tullut pahjoja heittoja niiden takia?

    VastaaPoista
  2. Viime viikon lipsahduspäivinä en mittaillut sokereita enkä muutenkaan systemaattisesti mutta joskus kun tekee mieli jotain hyvää ja sitten kuitenkin on ollut huono omatunto niin olen mitannut. Esim. marjapiirakka välipalalla pari viikkoa sitten ei nostanut sokereita hälytyskorkealle.

    VastaaPoista