tiistai 18. marraskuuta 2014

Diabeteshoitajalla käynti

Tästä jäi todella hyvä mieli. Diabeteshoitaja tutki sokerimittausarvojani ja totesi ne erittäin omituisiksi mutta kuitenkin positiivisella tavalla. Niin kuin olin jo keskustelupalstoja lukemalla todennut niin hänkin sanoi että yleensä raskausdiabeteksessa ongelma on juuri liian korkea aamun paastoarvo joka minulla on ollut aina oikein mallikelpoinen. Samoin kuin kaikki muutkin arvot päivälliseen asti.

Hoitaja sanoi että näin kärjistetysti aamun paastoarvon nouseminen lihottaa vauvaa ja ilta-arvojen nouseminen lihottaa äitiä. Jota minulla ei siis ole kuitenkaan tapahtunut vaan sain ihan kehut siitä että painoa on tullut vain 4.5 kiloa ja että se on laskusuuntainen. Hoitaja epäili (samaa kuin minkä minä laskin maanantaina itse) että jos sama suunta jatkuu niin saatan tulla synnäriltä ulos kevyempänä kuin ennen raskautta.

Hoitaja myös sanoi että hänen mielestään minulle ei tarvitse aloittaa insuliinia ellei arvoissa tapahdu nopeaa muutosta. Jos insuliini aloitettaisiin niin se olisi aamuinsuliini. Hän on kuulemma myöhäisimmillään aloittanut insuliinihoidon 40+5 viikolla joten aikaahan tässä vielä on arvojen muuttuakin mutta hän ei olisi huolissaan vaikka noissa ilta-arvoissa satunnaisesti, tai edes toistuvasti, olisi ylityksiä kun eivät ne ylitykset edes ole kovin korkeita.

Eilen kokeilin kaverin vinkistä pitää 4 tunnin paaston lounaan ja päivälliselle välillä koska se oli hänellä auttanut ilta-arvoihin. Käytännössä tämä tarkoitti sitä etten syönyt ollenkaan välipalanäkkäreitä ja jouduin oikeasti sinnittelemään että jaksoin kotiin asti päivälliselle. Tai hyvinhän sitä jaksoi kun ei ollut mitään mitä syödä mukana. Arvo ennen päivällistä olikin 3.9 (näissähän niitä korotuksia on tullut) mutta se päivällisen jälkeinen arvo oli sitten taas 8.6 (ei koskaan ennen noussut)! Eli söin aivan liikaa/elimistö meni ihan sekaisin nuudeliwokista mitä se on ihan hyvin sietänyt tähän asti. No, hoitajan ohje sitten oli että tätä ei ehkä kannata kokeilla uudestaan. 

Nyt sain ruokavalio-ohjeeksi syödä välipalan lounaan ja päivällisen välillä vielä aiemmin eli 1.5 h päästä ruokailusta. Samoin iltaruoan ja iltapalan välillä sama juttu. Lisäksi aamupaastoarvoja ei enää tarvitse mitata niin useasti kun niissä ei ylityksiä ole tullut. Myöskään vuorokausikäyrää ei tarvitse ottaa enää (ihanaa ettei tarvinnut edes sanoa siitä kuinka kovilla sormenpäät ovat olleet). Sen sijaan joka päivä pitäisi ottaa yhtä ateriaa ympäröivät mittaukset jotta seuranta olisi systemaattista ja antaisi kattavan kuvan. 

Kokoarvioultra minulle varattiin ensi viikon keskiviikolle. Kivaa päästä kuitenkin kurkkaamaan vielä vauvaa. Ja etenkin kiinnostaa tosiaan se koko. Mahahan minulla ei ole kovin iso vieläkään (vertailen usein muiden mahakuviin) mutta siskolla on ilmeisesti kahdesti käynyt niin että pienestä mahasta (ja olemattomasta painonnoususta) huolimatta vauvat ovat kuitenkin olleet suht isoja vähäisen lapsiveden takia. Eli jännä nähdä onko tämä geneettistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti