torstai 13. marraskuuta 2014

Diabeteshoitajalle ensi viikolla

Sain tänään kutsun äitiyspoliklinikalta diabeteshoitajalle. Hienosti kyllä osuivat juuri siihen ainoaan päivään ensi viikolla jolloin ei ole töitä. 

Googlailin sitten asiaa ja yritin selvittää mitä siellä mahdollisesti tapahtuu. Kutsussa kun lukee että käynti kestää 1-2 tuntia. Mitään kattavaa vastausta en löytänyt. Ehkä ultraa, hyvin todennäköisesti ainakin sekä hoitajan että lääkärin tapaamista. 

Siltä varalta että saan ohjeet muuttaa ruokavaliota kokonaan niin ajattelin listata normaalin päivän ruokani.

Aamupala: Kaurapuuroa luomuhiutaleista keitettynä rasvattoman ja kevytmaidon sekoitukseen. Seassa ihan vähän hunajaa ja maapähkinävoita. Silmänä joko kirsikkahilloa tai itsekeitettyä omenasosetta. Lasillinen puoliksi laimennettua appelsiinimehua.
Lounas: Joko töissä kouluruokaa tai sitten edellisen illan kotiruokaa. Salaattia jos ruokana ei ole keitto tai Kana/tonnikalasalaatti. Lasillinen kevytmaitoa (töissä) tai rasvatonta (kotona).
Välipala: Kaksi näkkileipää. Jos olen töissä niin päällä on tasan keijua ja levitettä (koska en usko että kinkku ja kurkut selviäisivät kovin turvallisina tunnin bussissa aamuisin). Kotona päälle lisään tosiaan edellämainitut. Viimeisen viikon olen taas jäänyt koukkuun Nescafen jääkahviin (pussista) enkä ole uskaltanut tarkistaa sen sokereita. 
Päivällinen: Kotiruokaa eli keittoa, makaroonilaatikkoa, kiusausta, wokkia, lihakastiketta, kanaa ja perunaa. Mitä tahansa itsetehtyä lautasmallin mukaan ja salaatin kanssa.
Välipala: Kaksi satsumaa joista mies yleensä pummaa ainakin muutaman lohkon.
Iltapala: Ruisleipä (Puikula jälkiuuni tai Oululainen jälkiuunipala, kummatkin puolet siis), levitettä, juustoa, kinkkua ja kurkkua. Teetä tujauksella maitoa kun sekin on taas alkanut maistua.

Kerrataanpa vielä että minulla ainoat arvot heinäkuusta alkaen jotka ovat nousseet yli rajojen ovat olleet ennen päivällistä (3 krt) ja ennen iltapalaa (5 krt) ja mittausviikkoja on kasassa 17.

Olisihan tuossa viilamisen varaa (varsinkin aamupalassa mutta kun se ei ole koskaan nostanut sokereita hälyttävälle tasolle). Jos arvata pitäisi niin illan välipalan hedelmistä pitäisi ainakin luopua. Enemmän mietin sitä että ruvetaanko tässä vaiheessa viilaamaan ruokavaliota vai aloitetaanko insuliini kuitenkin. Ja kuinka paljon siihen vaikuttaa sikiön koko joka siis ei minusta tunnu mitenkään valtavalta ja sf-mittakin kulkee keskikäyrällä.

Näiden pohdintojen päätteeksi ehkä enemmän kiinnostaa kuin pelottaa tuo diabeteshoitajan tapaaminen.

4 kommenttia:

  1. Mulla ainaki oli diabeteshoitajalla käynti pelkästään hoitajalla. Ei siellä mitään tutkittu/ultrattu. Lähinnä ohjauskäynti syömisiin ja verensokerin mittaamiseen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hups, unohdin käydä kiittämässä tästä kommentista. Näinhän se tosiaan minullakin oli.

      Poista
  2. Hei Haaveilija,

    Itse kun tapasin diabetes hoitajan, niin käynnillä vain keskusteltiin. Käytiin läpi mitä on diabetes, miksi sokereita seurataan ja miksi on tärkeää, että
    arvot ovat kohdallaan, puhuimme säännöllisen ruokarytmin tärkeydestä, kävimme läpi pitämäni ruokapäiväkirjaa (minua ei oltu pyydetty pitämään sitä, mutta halusin kirjata kaiken ylös), opeteltiin laskemaan hiilihydraattien määrää jne. Tapaaminen kesti kohdallani noin tunnin verran. Sain uuden ajan sitten lääkärille, jossa ultrattiin ja käytiin uudet sokerimittauksen tulokset läpi. Insuliinia olisi mietitty vasta sitten, jos arvot eivät uusilla ohjeilla olisi pysyneet kurissa...

    Itsellänikin tilanne oli se, että jotkin paastoarvot olivat liian korkeat. Ruokapäiväkirjaani tutkimalla hoitaja tuli siihen tulokseen, että syön liian vähän etenkin hiilareita. Hän selitti, että jos syö liian vähän ja/tai unohtelee välipaloja niin maksa rupeaa kehittämään glukoosia ja tämä saa vastaavasti aikaan sen, että paastoarvot ovat liian korkeat.

    En usko, että joudut tekemään ruokavalioosi mitään tradikaaleja muutoksia. Itse koin hoitajan kanssa puhumisen hyödylliseksi ja olen saanut arvoni pysymään kurissa lähinnä juuri sillä, että syön säännöllisesti ja lasken hiukan oppien mukaan, että hiilareita on tarpeeksi. Edes sokeria ja herkkuja en enää
    täysin välttele.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle onneksi hoitaja sanoi ettei hänen mielestään ole tarve edes opastaa minulle hiilarilaskemista (tätä olin jännittänyt eniten, tuntuu että vaikeuttaisi kohtuuttomasti näitä viimeisiä viikkoja). Minulla ei ollut ruokapäiväkirjaa mukana mutta leivän syömisestä joka aterialla hoitaja tosiaan muistutti. Se vaan tuntuu niin hankalalta kun en ole sitä koskaan harrastanut. Toki, voisihan sitä vedellä keittoa ja salaattia loppuajan koska niiden kanssa leipää tulee syötyä. Onneksi tuo näkkileipä välipalakin korjaa paljon. Tai sitten ei...

      Minun tapaaminen kesti puolisen tuntia ja parasta antia (uusien mitasuohjeiden lisäksi) oli kuullu raskausdiabeteksen historiasta ja mm. siitä että esim. Aasiassa arvot ovat paljon korkeammat sillä siellä vauvojen oletetaankin olevan pulleampia. Tämä liittyi siihen että hoitaja sanoi että raskausdiabeetikollakaan koko raskaus saa olla pelkkää diabeteksen hoitoa. Että ensin hoidetaan raskaus ja radi tulee vaan siinä mukana kun ei sille mitään voi.

      Poista