Kävin hakemassa neuvolasta sokerimittarin ja ruokavalio-ohjeet. Ruokavaliossa nyt ei ollut mitään uutta: se on se perusohje millä nyt pitäisikin syödä. Ainoa ero on että vaihdoin jo viime syksynä kevytmaitoon sillä ajattelin sen edesauttavan yritystä ja nyt ajattelin sen olevan parempaa sikiön kannalta mutta näillä ruokavalio-ohjeilla kaikki maitotuotteet pitäisikin vaihtaa takaisin rasvattomiin.
Lisäksi turha napostelu pois mutta syödä saa 5-6 kertaa päivässä (aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala). Olenkin syönyt neljä pääruokaa ja yhden välipalan ja sen lisäksi napostellut telkkarin ääressä iltaisin. No ei siinä mitään, pitää vaan siirtää ne napostelut yhteen välipala kertaan päivällisen ja iltapalan välissä. Ei siis mikään mahdoton noudattaa seuraavat 5 kuukautta. Olen ollut tiukemmillakin dieeteillä.
Mikä tulee olemaan haasteelista on se että hoitaja kirjoitti minulle ohjeeksi että aamupaasto saa olla vain 8-10 tuntia. Eli siis jos haluan mitata aamulla aamupaasto arvon niin iltapalan syönnistä saisi olla kulunut vain 8-10 tuntia. Joka on tosi lyhyt aika. Yleensä syön iltapalan klo 22 ja aamupalan näin kesällä välillä 7-9. Jolloin tuo välihän on pisimmillään 11 tuntia. Ei kai siinä mitään jos ei aio mitata aamulla mutta jos en ole ymmärtänyt väärin niin tätä ruokavaliotahan pitäisi noudattaa niinäkin päivinä kun ei mittaile verensokeria. Täytyy kysyä seuraavan kerran neuvolassa.
Lisäksi liikuntaa vähintään 3 kertaa viikossa mikä ei näin kesällä ole ongelma eikä mikään ja herkutella saa kerran viikossa mutta mielellään aterian yhteydessä.
Mittaan siis joka toinen viikko 4 aamuna viikossa pelkän aamupaastoarvon ja joka toinen viikko yhden päivän ajan (saa jakaa myös kahdelle päivälle) vuorokausikäyrän joka tarkoittaa mittaukset ennen ja jälkeen aamiaisen, lounaan, päivällisen ja iltapalan. Josta tulee se toinen ongelma. Jälkeen mittaus pitäisi tehdä 1 h iltapalan jälkeen eli minun tapauksessani klo 23. Onneksi se raskausväsymys on jo aika hyvin väistynyt. Ja ainahan tuota iltapalaa voi aikaistaa mutta pitääkö silloin aamupalaakin aikaistaa jottei maksa rupea tuottamaan hädissään lisäinsuliinia lisää sokeria?
Juuri tuosta maksan panikoitumisesta voi nimittäin johtua se paastoarvon nousu. Näin kertoi sekä hoitaja, internet että hyvä ystäväni. Eli jos on liian kauan syömättä niin maksa rupeaa tuottamaan liikaa insuliinia sokeria.
Tänään aloitin mittailut tekemällä vuorokausikäyrän ensimmäisen puoliskon. Sekä aamupaasto että ennen lounasta otetut lukemat olivat alle 5.0 (tavoitearvo alle 5.5.) ja jälkeiset arvot vähän yli 6.0 (tavoitearvo alle 7.8). Eli hyvältä näyttää!
Eikös se ole haima, joka sitä insuliinia tuottaa?
VastaaPoistaJoo! Niin varmaan onkin. Ihan kun terveydenhoitaja olisi kuitenkin sanonut maksa, varmaan hänkin epähuomiossa.
PoistaHei! Täällä toinen tuleva helsinkiläismamma. Eksyin blogiisi sattumalta. Minäkin odotan esikoistani tammikuussa syntyväksi, joskin vasta loppukuusta. Mielenkiintoista seurata raskautesi etenemistä, sillä minä tosiaan tulen ihan perässä. Pitääkö siis sinne toiselle neuvolakäynnille mennä pidätellen, jotta saisi annettua virtsanäytteen? Kuinka tarkasti veriseulatulokset käydään läpi? Saako neuvolassa kuulla sen ns. riskiarvonsa? (Minulle on kyllä tullut se kirje kotiin, mutta siinähän ei tarkempia tietoja ollut.) - Pauliina
VastaaPoistaKyllä sinne olisi hyvä mennä pidätellen. Ei tosin tarvitse pidätellä koko yötä. Mutta ei myöskään kannata käydä juuri kotoa lähtiessä ja juuri neuvolaan päästyä. Veriseulaa ei käyty mitenkään läpi. Uskon että sitten käydään jos huolta on joka olisi jo näkynyt siitä paperista.
PoistaKiva jos näistä mun kirjoituksista on jollekin jotain hyötyä.