lauantai 17. tammikuuta 2015

Meillä on vauva!

Jos synnytys pelottaa, ei ehkä kannata lukea mittoja pidemmälle... No, lukekaa vaikka sen lisäksi tähdistä eteenpäin niin kaikki kamala jää välistä pois.

11.1.2015 klo 01:05 syntyi ihana pikkuinen tyttäremme. Mitat olivat 2825 g ja 49 cm.

Synnytys sitten olikin kaikkea muuta kuin ihana. Lapsivedet menivät perjantai aamuna klo 5:30 (joo'o, 43,5 tuntia ennen syntymää) mutta supistuksia ei tuntunut. Lisäksi vesi muuttui aika äkkiä epäilyttävän väriseksi josta syystä soitin sairaalaan heti enkä jäänyt odottamaan supistuksia. Ajattelin että saan ohjeeksi tarkkailla asiaa kotona mutta ohje olikin lähteä tulemaan. Sairaalassa minut laitettiin käyrille ja odoteltiin. Koko perjantain seurattiin tilannetta aina välillä ottaen käyrää sikiön voinnista. Supistuksia tuli parhaimmillaan kerran puolessa tunnissa. Olo oli ihan hyvä, mitä nyt vähän jännitti.  Onneksi päivystyshuoneen kaksi muuta sänky oli tyhjänä ja huoneessa oli telkkari. 

Lauantaiaamuna alettiin käynnistämään cytotecillä. Eka annos ei vaikuttanut juuri mitään. Klo 14 sain toisen annoksen ja silloin alkoi tapahtua. Nimittäin sikiön sykekäyrä alkoi huolestuttaa lääkäreitä. Supistukset tihenivät epäsäännöllisiksi mutta eivät tuntuneet vielä missään. Ja mikään ei alkanut aueta. Olin yhä itsepintaisesti kahdelle sormelle auki niin kuin tullessa.

Klo 17 mies alkoi olla todella huonovointinen. Olin varma että hän ei kestä vaan nähdä minua synnytyksessä, ja eipä ihme. Piti sitten äkkiä tehdä se päätös että mies joka vaan lojuu sängyllä huonovointisena selkä minuun päin ei ehkä ole paras synnytystuki. Äkkiä soitto äidille (sillä sen hetkinen tieto oli että siirrymme saliin klo 22 mennessä). Onneksi oli lauantai! Eli minun synnytystukeni oli äitini (eli se kätilö) ja miehen jälkeen toiseksi paras (ehkä tuon koulutustaustan takia ehkä jossain mielessä parempikin). Mies saattoi minut vielä saliin ja lähti heti kotiin. Olin onneksi salissa ilman omaa tukea maks. 20 min kun äiti jo tuli.

Sen jälkeen kun minut laitettiin kiinni oksitosiinitippaan supistukset pahenivat mutta eivät tehneet mitään. Ja se vauvan käyrä oli aina välillä huolestuttava mitä minä en edes tiennyt koska näyttö oli suunnattu niin etten sitä nähnyt (ihan varmaan tarkoituksella).

Kivun lievityksenä kokeilin ilokaasua (ei toiminut minulla, en osannut/jaksanut miettiä miten sitä käytetään), aqua-rakkuloita (taivaallisia), kuumia lämpöpusseja ja spinaalipuudutetta (auttoi mutta voi luoja mitkä tärinät se sai aikaan ja sen jälkeen en edes saanut enää nousta sängystä ulos).

Kaiken tuskan, vapinan ja sikiön ahdinkotilan jälkeen klo 00:50 lauantai-iltana lääkäri teki sen päätöksen että tämä leikataan ulos. Oikeastaan päätös oli helpotus vaikka olisin niin toivonut alatiesynnytystä. Olin ihan rättipoikkipuhki ennen spinaalipuudutetta (joka annettiin 00:15) mutta sen jälkeen tuli kyllä voimien palautuminen ja ajatus että hitto soikoon minähän synnytän tämän lapsen (kun ennen sitä ajatus oli ollut että loppuisipa tämä jo, syystä tai toisesta) mutta kun päätös siis tehtiin puolen tunnin päästä olin vain helpottunut.

***

Keisarinleikkaus sujui hyvin mutta selvisi että meidän mutruhuuli oli täysin sotkeentunut napanuoraansa. Sitä oli pään ympärillä JA reiden ympärillä ja alatiesynnytys ei olisi onnistunut millään. Lisäksi lapsivesikin oli tosiaan sitä vihreää (ja mennyt lähes kaksi vuorokautta aiemmin). Mutta hänen ensi parkaisunsa oli taivaallinen. Minä vain itkin ja tärisin sillä aikaa kun tyttäreni sai tehohoitoa jossa kaukana salin toisessa päässä. Enkä saanut rinnalle vaan näin ainoastaan ovelta pikaisesti sillä hänet kärrättiin lämpöpatjalle ja tarkkailuun lastenosastolle ja minut heräämöön.

Heräämössä olo oli ensin taivaallinen morfiinin ja muiden aineiden takia. Ja oikeasti hetken luulin että minut nostetaan johonkin tiskille ja suihkutetaan puhtaaksi (öö... sanoinkin tämän ääneen!). Mutta sitten huoli heräsi. Ei siitä vauvasta, hänen puolestaan minulla oli luottavainen olo vaan miehestä. Koska olin yhä kiinni verenpainemittarissa niin huomasivat että alapaineeni huiteli jossain yli 100. Kun selitin mikä minua huolettaa niin lupasivat etsiä puhelimeni. Se olikin äitini huomassa joka oli palannut (tarpeettomasti) synnytyssaliin vahtimaan tavaroitani. Poikkeuksellisesti äitini sai tuoda puhelimeni heräämöön ja odottaa sen ajan että sain miehen kiinni. Kun sain mieheltä viestin että kaikki hyvin palasin morfiinitaivaaseen.

Mikä sitä vauvaa sitten vaivasi? No, stressi rankasta synnytyksestä. Ilmarinta. Lisäksi jalkaterät ovat virheasennossa kääntyneinä sisäänpäin sillä niin pieni kuin hän onkin oli hänellä ollut ahtaat paikat 153 cm pituisen äitinsä mahassa. Fysioterapeutin mielestä vaiva korjaantuu ahkeralla kotijumpalla ja meillä on kuukauden päähän kontrollikäynti. Apgar pisteitä hän sai 6 - 7 - 8. Ja se riittää meille aivan hyvin. 

Sillä hän on täydellinen!

P.S. Ja vaikka synnytys oli ihan kamala ja annoin sille 6 pistettä (jotten joudu johonkin neuvolan tarkkailulistalle) niin aion hankkia toisen lapsen. Jos se vaan meille suodaan. Mutta en ihan heti. Vaikka äitini sanoikin että lyhyt väli seuraavaan voisi helpottaa toista synnytystä niin haluan olla ainakin vuoden edes miettimättä raskaaksituloa, -oloa tai synnytystä.

10 kommenttia:

  1. Paljon onnea! Meillä poika syntyi myös etenemättömän synnytyksen päätteeksi sektiolla. Nyt jo 1kk ikäinen pikkumies :)

    VastaaPoista
  2. Onnittelut! Mulla eka käynnistettiin just vesienmenon takia, mutta käynnistys suju nopeesti ensikertalaiseks. Tyttö synty täysin luomusti ja vauhdilla. Synnytykset on aina erilaisia, joten sit kun on aika, pikkusisarusta "hankkimaan".. :)

    VastaaPoista
  3. Onnea! Arvelinkin, että olit vauvaa hakemassa kun ei blogiin ollut tullut päivityksiä. Aika hurja synnytyskertomus, mutta hyvä ettei jäänyt traumoja. Itekin sanoin samana iltana, että voin synnyttää toistekin mutta mulla kaikki menikin aika oppikirjamaisesti. Harmi kun ei tuota napanuoraa pysty paikantaan mitenkään olisi varmaan lyhentäny sun kärsimystä. Meillä neiti on ens kuussa vuoden ja alkanut pikku hiljaa vauvakuume taas nostaa päätään mulla. Tuntuu että kroppa on vasta nyt kunnolla palautunut raskaudesta ja synnytyksestä ja olisin valmis uudestaan siihen rumbaan. Yritän nyt selvitä kevään painostamatta miestä ja teen nuo opiskeluni loppuun ja katotaan sitten kesällä mikä on tilanne. Sellanen noin 2 vuoden ikäero olisi ihan kiva.

    Onnea uuteen elämänvaiheeseen ja toivottavasti tulet vielä kertomaan miten se on lähtenyt käyntiin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä! Onko teidän tytär kohta vuoden?! Luulisin että olen lukenut sun blogia jo yritysvaiheessa (?) tai ainakin raskausajalta joten siitäkin pitää olla jo aika kauan!

      Kiitos! Tarkoitus on kyllä kertoa kuulumisiakin, Ja ehkä voisi laittaa muutaman kuvankin kun saan otettua sellaisia joista ei ihan kasvot näy.

      Poista
    2. Niin se aika menee. Meillä on taapero, joka oppi joulun jälkeen kävelemään ja vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää. Ei ole enää vauvaa vaan iso tyttö jo vaikkei vielä edes vuosi ole täynnä. Äidin pikkuvauva on tulee kyl aina oleen.

      En tiä kuin pitkään lueskelit blogeja ennen ku perustit oman, mut ite alotin kirjotteleen 04/13 ja kesäkuus sit olikin plussa testissä. En kauaa ehtiny siis yritysblogia pitää. Oon tässä miettiny et ku saan tuota gradua paremmalle mallille niin herättelen sitten ehkä uudestaan blogin henkiin kakkosen toivossa.

      Poista
  4. Onnea vauvasta ja synnytyksestä selviytymisestä! Oma laskettu aikani on sunnuntaina, enkä millään malttaisi odottaa, että pääsisin näkemään esikoispoikamme. Vauvan saaminen tuntuu edelleen epätodellisesta - niin suurelta onnelta etten voi uskoa, että saamme sen kokea.

    Tarjottiinko synnytyksen käynnistämiseen mitään muuta vaihtoehtoa kuin Cytotecit? Itse en ehdottomasti halua niitä, jos käynnistykseen joudutaan, sillä minulle tehtiin viime maaliskuussa kaksi epäonnistunutta lääkkeellistä tyhjennystä keskeytyneen keskenmenon jälkeen Cytoteceillä. Ne kyllä aiheuttivat kivuliaita supistuksia, mutta eivät tehneet mitään. - Pauliina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Missään vaiheessa minulta ei edes kysytty millä haluan käynnistyksen. Mutta siis saamani paperinivaskan mukaan oikeastaan minun tilanteessa ei ollut muita keinoja. Ballongista kyllä sanotaan että sitä "voidaan käyttää harkinnan mukaan myös tilanteessa jossa lapsivesi on mennyt ja kohdunkaula on epäkypsä". Vaikeudethan eivät kuitenkaan johtuneet käynnistystavasta vaan likaisesta lapsivedestä ja napanuorasta.

      Poista
  5. Siitä huolimatta että oma alkuraskauteni on ihan kamala pahoinvoinnin osalta halusin lukea synnytyskertomuksesi. Ja itkuhan mulle tuli silmään. <3

    VastaaPoista