torstai 11. joulukuuta 2014

Viimeinen lääkärineuvola

Tai tässä uskossa ainakin olen. Viimeksi kun oltiin terveydenhoitajalla marraskuun alussa niin varattiin tämä lääkärineuvola ja terveydenhoitajalle seuraava aika jouluviikolle. Kysyin sitten että koska siitä seuraava aika on ja vastaukseksi sain laskettuna päivänä. Yllätyin todella koska olin ollut siinä uskossa että loppuraskaudessa neuvolassa joutuu käymään kerran viikossa. Mutta ei näköjään sitten. Kätevästi Helsingin kaupunki on myös uudistanut nettisivujaan enkä löytänyt neuvoloiden sivulta enää taulukkoa raskausajanseurannasta (millä viikolla pitäisi olla terveydenhoitaja- ja millä lääkäriaika). Ei sitten jos eivät halua nähdä minua enää.

On muuten ollut joka kerta eri lääkäri johtuen siitä että olemme halunneet aamuaikoja jotta mieskin pääsee mukaan. Ja sitten on joka kerta ollut sellainen olo että mies on siellä ihan turha ja lääkäri lähinnä lopuksi muodollisuutena kysyy onko miehellä kysyttävää. Miedän terveydenhoitaja on minusta ottanut hienosti miehenkin huomioon käyneillä ja jututtanut. No on se kyllä ollut ihan hyvä että mies on ollut mukana kun aina ne on yhtä hämmentäviä ne käynnit.

Eilen verenpaineen mittaus meni taas ihan samalla kaavalla kuin aiemminkin. Kaksi ensimmäistä kertaa digitaalinen Omronin mittari näytti erroria ja sanoin sitten että terveydenhoitaja ottaa minulta tuolla vanhalla käsipumppulaitteella koska epäilee että olkavarteni on liian paksu ja siksi digitaalinen mittaus ei onnistu. Lääkäri sitten otti käsipumpun esiin mutta päätti yrittää vielä kerran. Tulokseksi tuli 116/93. En tajunnut sitten pyytää tarkastusmittausta käsipumppulaitteella (viimeksi terveydenhoitaja sai lukemaksi digitaalisella 123/96 ja käsipumpulla 106/82). 

Eli aika korkea lukema jäi äitiyskorttiin ja sain taas tiukan käskyn ostaa verenpainemittari ja mittailla kotona. Saman käskynhän sain edelliseltä lääkäriltä kesällä kun lukema oli 117/87. Yritin sitten kysyä että voisinko käydä vaan avoimessa neuvolassa torstaisin mittailemassa johon lääkäri vastasi että heti pitää ilmoittaa jos alapaine on yli 90. Jäi kyllä epäselväksi että mihin... neuvolaan vai äitiyspolille?

Myöskään en saanut mitään ohjeita esimerkiksi ottaa rauhallisemmin tai lepäillä (ehkä näytin sitten niin rauhalliselta). Tai vaikka vähentää suolaa. Myöskään raskausmyrkytystä ei mainittu (minultahan puuttuu ne muut oireet vaikka ei niitä kyllä kyseltykään). Eikä turvotukseenkaan laitettu plussaa vaikka taisin mainita siitä heti alkuun (aika lievää tosin).

Joten lähdinkin sitten heti neuvolan jälkeen jouluostoksille kauppakeskukseen pyörimään. Mutta en ostanut mittaria. Otan kyllä verenpaineen vakavasti mutta kun se vaihdellut raskauden ajan välillä 68-93 eikä noussut mitenkään systemaattisesti niin en osaa olla siitä kovin huolissani. Avoimen neuvolan lisäksi verenpaineen voi käydä mittaamassa vaikka joka päivä ite-pisteellä terveysasemalla joten ajattelin että käyn ensi viikolla alkuviikosta ja loppuviikosta näin tekemässä. Ja sitten onkin jo jouluviikko.

Sisätutkimuksen jälkeen lääkäri totesi vaan että kaikki hyvin ja minun piti itse kysyä että onko kohdunsuu auennut enemmän. Raivotarjonnassa oli yhä mutta ei kovin alhaalla. Että sellaista. Ota tästä kaikesta nyt selvää. Eilinen shoppailu kyllä aiheutti supisteluja ja oli aika väsyttävää joten tänään meinasin lepäillä kotosalla. Joulukortit pitää kirjoittaa ja vähän voisi siivoilla mutta onneksi tuon jälkimmäisen ehtii huomennakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti