lauantai 17. toukokuuta 2014

Kalaruokia - tai niiden puute!

Viimeksi kun kirjoitin ruoasta niin tuskaillin juustorajoitteiden ja inkiväärikiellon kanssa mutta kyllä se kala on kaikista suurin murheenkryyni.


"Haukea on vältettävä kokonaan korkean elohopeapitoisuuden vuoksi. Muita petokaloja suositellaan rajoitetusti: sisävesialueen isokokoisen ahvenen, kuhan ja mateen runsasta ja yksipuolista syöntiä on vältettävä elohopeapitoisuuksien vuoksi. Itämeren isoa silakkaa, lohta ja meritaimenta voi syödä enintään 1–2 kertaa kuukaudessa."


"Vähintään kaksi kala-ateriaa viikossa, vaihdellen esim. muikkua, puna-ahventa, seitiä, siikaa tai kasvatettua kalaa kuten kirjolohta, nieriää ja taimenta.
Itämerestä pyydettyä suurta silakkaa, lohta tai meritaimenta voi syödä enintään 1-2 kertaa/kk. Sisävesialueen isokokoista ahventa, kuhaa ja madetta suositellaan rajoitetusti.
Haukea vältetään kokonaan."

Ennen meidän kalaruokavalio oli lähinnä lohta, ahventa tai haukea. Tämä johtuu ensinnäkin siitä että meillä autottomilla reppanoilla on vain yksi ruokakauppavaihtoehto jonka kala-allas on melko suppea, toiseksi siitä etten ole kovin taitava kalakokki ja kolmanneksi siitä että silakka/muikkudebatissa olemme jakautuneet kahteen kiistelevään leiriin joka tarkoittaa siis sitä ettei meillä syödä kumpaakaan.

Ja kun sitä kalaa pitäisi syödä (paljon useammin kuin meillä on ennen syöty). Ja kun se kuukauden lohiannos on jo tullut syötyä. Eilen löysin siikamurekepihvit pakastealtaasta joka toivottavasti on parempi kuin ei kalaa ollenkaan. Mutta juuri nyt kaipaisin kipeästi kalareseptejä raskaanaoleville!

P.S. Toinen ärsytyksen aihe: miksi ne laittaa pellavansiemeniä leipiin joissa niiden ei oleta piileskelevän? Kaura-pellava-paahtoleivän sentään ymmärrän mutta ne muut...

2 kommenttia:

  1. Jotkut on tuossa pellavansiemenasiassa kanssa aika fanaattisia, mutta itse kyllä söin leipää jossa oli siemeniä. Sitä ei kuitenkaan syödä joka päivä koko raskautta. Rouhe on joidenkin lähteiden mukaan pahempi. Sitä en syöny vaikka olisi tehny mieli jo ihan vatsan toiminnan avittamiseksi kun oli ummetusta. Kannattaa lukea tuosta asiasta joitakin hyvillä lähteillä perusteltuja tekstejä, ei mitään nettikeskusteluja. En nyt muista mistä itse luin, google auttaa ;). Kalassa ei mulla ollu ongelmaa kuin jouluna. En pidä kalasta juurikaan. Söin vaan omega-kapseleita (ilmeisesti sekin on joidenkin mielestä pahasta). Mulla on vaan yks hyvä kalaresepti. Pakasteseitiä, johon vähän päälle suolaa ja sitruunapippuria, kattilaan kiehumaan perunaa, porkkanaa ja sipulia sekä liemikuutio ja suolaa. Kun kasvikset kypsiä niin seitiä palat hetkeksi joukkoon nam! Hyvä peruskalakeitto done ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri sitä kaura-pellava-paahtoleipää on tullut syötyä ainakin vuoden ajan lähes joka ilta ja aamupalakin mulla on aina samaa leipää, tosin nyt kun kyllästyin ruisleipään niin meinasin vaihtaa tuohontaikaruis-palaan jossa onkin sitä pellavaa. Joten niin kauan kun en ole päässyt neuvolassa asiasta kysymään niin kannattaa varmaan syynätä leipäpaketit tarkkaan. Koska muuten se pellavan syöminen on päivittäistä.
      Kalaöljystä minäkin olen lukenut kieltoja mutta silti otan tosiaan yhden joka aamu kun kalan syönti on muuten niukkaa. Ja minä vielä tykkäisin hauesta ja ahvenesta ja siitä lohesta! Ja graavikalasta!

      Poista